torstai 9. tammikuuta 2014

Miesten kelttilapaset

Ensimmäiseksi joululahjaksi aloin tekemään siksak -kuviollisia villasukkia Nalle-langasta. Tämä syvensi entisestään vihaani tuota lankaa kohtaan, sukan teko pysähtyi ensimmäisen sukan kantapäähän. Palasin siis kestosuosikkiini, eli 7-veljestä lankaan ja palmikkokuvioon. Päätin jättää sukkien teon kokonaan, koska ne tuntuvat vievän paljon aikaa eikä se ole edes niin mielekästä. Joten aloin tekemään palmikkolapasia. Ensimmäiset päätin tehdä veljelleni ja varastoistani löytyikin sopivasti oliivinvihreää 7-veljestä lankaa. Etsin netistä sopivaa lapasohjetta 4-koon puikoille ja päädyin Novitan peruslapasiin. Tuo nelosen puikko ja 7-veljestä tuntuu sopivan omaan käsialaani todella hyvin, siksi päädyin nytkin niihin.


Lapanen ja neulojan pakollinen lisävaruste, kissa.


Palmikkokuvioksi suunnittelin miehelle sopivan keltti-aiheisen kuvion. Tai no, ei kai tuossa kuviossa nyt niin paljon suunniteltavaa ollut. Jotenkin nuo kelttikuviot kiehtovat todella paljon ja näyttävät hyvältä siihen nähden kuinka helppoa niitä on tehdä. Kuvio on 20 s:n mallikerta reunasilmukat mukaan lukien eli sopi näihin Novitan 48 s:n lapasiin todella hyvin. Laitoin kuvion silmukat yhdelle puikolle, että silmukoiden siirto olisi helpompaa joten neuloin käytännössä kolmella puikolla. Olisin voinut aloittaa palmikon jo heti alusta, mutta päätin tehdä ihan perusmalliset joustinneuleella.

Kiilapeukaloa en ole ennen tehnyt, muutenkin olen tehnyt vain yhdet peukalolliset tumput. Peukalo onnistui kuitenkin hyvin. Olen lisäillyt silmukoita monella eri tavalla, mutta ehdottomasti tuo pohjukkalangasta lisääminen tuo siisteimmän lopputuloksen. Peukaloa neuloessa jouduin poimimaan pari ylimääräistä silmukkaa, ettei peukalon juureen olisi tullut niin isoa reikää. Tämäkin ongelma varmasti korjaantuu, kun enemmän tekee tumppuja. Kiilapeukalo istuu käteen ihan mukavasti, mutta jotenkin tykkään enemmän tavallisesta peukalosta. Se tuntuu istuvan vielä paremmin.


Ohjeen mukaan miehen lapasiin menisi 150 g, mutta minulla jäi lankaa vielä reilusti yli, ehkä 50 g vaikka neulos oli sopivan tiivistä.

Tässä vielä ohjetta palmikkoneuleesta. Neulo puikon alusta 2 silmukkaa ja aloita kuvio. Palmikko alkaa heti joustinneuleen jälkeen. Punaisen neliön sisällä on mallikerta, mitä toistetaan kunnes lapanen on tarvittavan pituinen. Viimeinen mallikerta loppuu aika hyvin sopivaan pituuteen. Itse neuloin kuvion jälkeen yhden kerroksen nurjaa koko kuvion silmukoilla, ettei palmikon kuvio jatku lopuissa sileissä silmukoissa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti