sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Palmikkosukat 1-vuotiaalle

Palmikkosukat 1-vuotiaalleTuttavien kaksoset täyttää pian ensimmäisen vuoden, joten vaimo ehdotti että tekisin heille villasukat lahjaksi. Otin haasteen vastaan. Langaksi valitsin Novitan 7-veljestä. Olen viime aikoina tykästynyt tähän lankaan, sen neulottavuuden ja hienon karkean ulkonäön vuoksi. Puikoiksi otin 4 mm bambupuikot. Olen huomannut että bambuilla on parempi neuloa suljettua, koska puikot ovat sen verran kevyet ettei puikkojen reunoihin jää väljiä saumoja. Tein vähän reilumman kokoiset sukat ettei jää heti pieneksi ja alle mahtuu vaikka toisetkin sukat.Ohje

Luo neljälle puikolle yhteensä 36 silmukkaa. Neulo suljettuna neuleena 1 oikein 1 nurin neulosta. Aloita kierros oikealla silmukalla. Kun olet neulonut 1,5 cm, jatka seuraavasti:

1. puikko: 1o 2n 2o 2n 2o 
2. puikko: 2n 1o 4n 2o 
3. puikko: 2o 4n 1o 2n
4. puikko: 2o 2n 2o 2n 1o

Tässä kaavio kantalappuun asti. Ensimmäinen rivi on sama kuin tekstiohjeessa. Nuoli osoittaa aloitussilmukan:Ensimmäinen palmikko muodostuu. Palmikoiden teko on aika looginen, kun keksii perusidean.Palmikkokuvion reunoihin jäi ylimääräisiä silmukoita, joten ajattelin kokeilla patenttineuletta yhdellä silmukalla kuvion molemmin puolin. Kuviossa se on tuo "nosta 1 silmukka neulomatta", joka toisella kerroksella. Patenttinauha näkyy kuvassa palmikon vieressä.


Kantalappu

Kun olet neulonut ohjeen loppuun, neulo vielä ensimmäisen puikon silmukat (9 kpl). Käännä työ, nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo loput 17 nurjaa silmukkaa, eli ensin 1. puikon kaikki silmukat ja sitten vielä 2. puikon. Käännä työ, nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo loput silmukat oikein. Neulo näitä kerroksia 16 kertaa nurjalla puolella nurin ja oikealla puolella oikein. Nosta aina ensimmäinen silmukka neulomatta. Kun olet neulonut 16 kerrosta, neulo vielä kaikki silmukat oikein.

Kantapää

Kantapään keskikohdan leveys on 8 silmukkaa. Neulo nurjalla puolella 12 silmukkaa nurin ja sitten 2 silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ ja nosta 1 silmukka neulomatta. Neulo 6 silmukkaa oikein, nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 1 oikein ja vedä neulottu silmukka nostetun läpi (ylivetokavennus). Jatka näin ja neulo aina kantapään reunasilmukat yhteen, kunnes sivuilta on kaikki viidestä silmukasta neulottu. Viimeinen kavennuskerros on oikein neulottu.

Ota kantapään kummastakin reunasta 9 silmukkaa, +1 silmukka pari kertaa kiertäen kantalapun juuresta, jottei tähän kohtaan tule reikää. Kierrä kaikki otetut silmukat, mikäli reuna jää kovin harvaksi.


Jatka neulomista seuraavilla kerroksilla, kuva on kavennuksien jälkeen:

Kavennuksien jälkeen näyttää toivottavasti tältä. Pohjassa on 8 silmukkaa, sivuilla molemmilla 5, ja kuviosilmukoissa edelleen 18. Yhteensä 36 silmukkaa.

Neulo kantapään jälkeen ensimmäinen kerros normaalisti. Kavenna tämän jälkeen joka 2. kerroksella 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 4. puikon alussa ylivetokavennus. Tee tämä niin monta kertaa kunnes työssä on jäljellä 36 silmukkaa (5 kertaa pitäisi tulla, ei haittaa vaikka täytyy tehdä enemmänkin kunhan työssä on lopulta 36s). Jatka neulomista ohjeen mukaan kunnes työssä on 4 palmikkoa. Tee tämän jälkeen kavennukset joka kierroksella joka puikon lopussa ylivetokavennuksin. Lopeta kavennukset kun työssä on jäljellä 12 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä lanka silmukoiden läpi. Sukan pitäisi nyt olla valmis, enää puuttuu toinen toiseen jalkaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti